נשיא המדינה ורעייתו אירחו את טקס הענקת פרס שז״ר
קרדיט צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל אירחו היום, יום ראשון, ה' בחשוון, 30 באוקטובר, את טקס הענקת פרס שז״ר, הפרס מוענק מדי שנה בשנה, החל משנת תשמ"ה (1985) על מחקר פורץ דרך בתחום ההיסטוריה היהודית.
הפרס על שמו של זלמן שזר ז"ל, נשיאה השלישי של מדינת ישראל, לחוקר או לחוקרת אשר כתבו בשפה העברית ספר מקורי על תולדות עם ישראל. במשך השנים זכו בפרס בכירי החוקרים והחוקרות של תולדות עם ישראל.
נשיא המדינה פתח את דבריו ואמר: "בימי הביניים, היו מלומדים שהתווכחו שאלה איזו דרך החיים העדיפה? זו של החכם, המלומד, החוקר, הפילוסוף – חיי העיון. או זו של המנהיג, היוזם, איש המעשה, איש החברה, היוצר, הפועל – מי שמשקף חיי המעש. נשיאנו השלישי, זלמן שז"ר זכרו לברכה, הגשים הלכה למעשה את שתי צורות החיים הללו יחדיו. הוא חי חיים עשירים, חיים מלאים, ברוח ובמעש. במרכז שז"ר אתם מתאמצים להנגיש את ההיסטוריה היהודית לחברה הישראלית, ואתם תורמים תרומה מהותית והכרחית לחברה, שמעמיקה ומאריכה את השורשים שלנו כעם וכאומה.״
הנשיא פנה לזוכים ואמר: "אני רוצה להודות לכם, נשות ואנשי המחקר, החינוך, ההוראה והיצירה, על האופקים ושאר הרוח שאתם נותנים לנו, לחברה הישראלית כולה ולעם היהודי."
יו"ר מכון שזר אלוף במיל' זאבי פרקש: ״אנחנו במרכז שזר רואים בסיפורו של העם היהודי, מרגיז מרכזי בגיבוש הזהות היהודית והישראלית, ובסיס לאחדות ולחיבור חלקי העם בארץ ובעולם. למרכז שז״ר, חלק מרכזי בחשיפת העבר והיסטוריה של עם ישראל.״
מצורפים שמות הזוכים בפרס:
- ד"ר יעקב צ' מאיר כתב את עבודת הדוקטורט שלו באוניברסיטה העברית בירושלים, זוכה בפרס שזר לחקר תולדות ישראל על ספרו "דפוס ראשון– מהדורת התלמוד בירושלמי ונציה רפ"ג 1523 וראשית הדפוס העברי".
- ד"ר רון לסרי כתב את עבודת הדוקטורט שלו באוניברסיטת חיפה, זוכה בפרס ע"ש יובל היימן ז"ל לחוקרים בראשית דרכם – עבודתו עוסקת בשני חיבורים המתמקדים באגדות חז"ל.
- גב' נורית דרמר כתבה את עבודת הדוקטורט שלה באוניברסיטה העברית בירושלים, הזוכה במלגה ע"ש פנחס ושיינדיל ולד. מחקרה של הגב' נורית דרמר יוצא דופן מבחינה מתודולוגית. הוא עוסק בניתוח חברתי־היסטורי של היהודים בפריס בסוף המאה השלוש עשרה.
הזוכות בציון לשבח:
- גב' חיה לואיס כתבה את עבודת הדוקטורט שלה באוניברסיטת תל אביב, זוכה במלגה ע"ש פנחס ושיינדיל ולד. נושא הדוקטורט של גב' חיה לואיס הוא תולדות החסידות ברוסיה הצארית בין השנים 1881–1914. זוהי עבודה פנורמית רחבת היקף העוסקת בחסידות בתקופה שכמעט ולא נחקרה עד היום.
ד"ר אלה אילון כתבה את עבודת הדוקטורט שלה באוניברסיטה הפתוחה, זוכה בפרס ע"ש יובל היימן ז"ל לחוקרים בראשית דרכם. עבודתה של ד"ר אלה אילון נסבה על הטיפול ביתומים במשך ארבעה עשורים מטלטלים. בפרק זמן זה ה'יישוב', על מגוון קהילות המשנה הישנות והחדשות שבו, הפך למדינה ריבונית.